Europas bästa konsertstäder

Att gå på en stor arenakonsert eller en populär festival kan komma att bli ett minne för livet som du gärna delar med dig av. Det finns gott om stora konsertstäder i Europa som drar till sig stora artister. Oavsett om du är på semester i utlandet eller vill gå på en konsert här i Sverige, kommer du ha nära till populära konsertstäder. Vissa av städerna har blivit kända för sina stora arenaspelningar medan andra blivit kända för stora och populära festivaler. Men en konsertstad kan även vara fylld med mycket annat att göra medan du väntar på konserten.

Konsertstäder som är kända drar lätt till sig populära artister

Konsertstäder i Norden

Norden har snabbt blivit ett välkänt land för sina fantastiska konsertstäder. Artister från olika genrer står ofta på kö för att få spela på olika platser i Norden. Här i Sverige är Göteborg en väletablerad konsertstad som varje år drar till sig väldigt stora artister. Den arenan som gäller under sommaren i Göteborg är Ullevi och 2016 tillhör ett av arenans största år om man ser till artisterna och antalet besökare i publiken. Ullevi blev platsen för konserter med Håkan Hellström, Iron Maiden och Bruce Springsteen under bara två månader.

Den lilla staden Roskilde i Danmark har snabbt kommit att bli synonym med musik och sin stora årliga festival. 1971 anordnades den första upplagan av Roskildefestivalen som då fick under namnet Sound festival och arrangerades av elevrådsordföranden och vice elevrådsordföranden vid gymnasiet Katedralskolan. Festivalen pågår sedan några år tillbaka i hela fyra dygn och fokuserar främst på rock, elektronisk dansmusik och hiphop. Besökare från hela Europa och även andra delar av världen brukar vallfärda till Danmark under denna vecka för att lyssna på musik i en av världens mesta kända konsertstäder.

Populära konsertstäder i Mellaneuropa

När du rör dig lite längre ned i Europa finner du en ännu större skara av populära konsertstäder. De uppskattas både för sina stora artistspelningar och för sina kända turistplatser. Berlin, som är Tysklands huvudstad, har stått värd för en stor rad av olika världsartister. Här finns det ett flertal olika arenor som samtliga kan rymma en publik på över 60 000 personer. Det bästa med att besöka Berlin för att gå på konsert är att man även får möjligheten att upptäcka en vacker stad som satsar på sin turism.

Precis som Roskilde gick från att vara den lilla anonyma orten till en världskändis har detsamma även hänt den lilla staden Wacken i Schleswig-Holstein i norra Tyskland. Här har det sedan 1990 hållits en metal- och rockfestival som drar folk från Europas alla hörn. Staden har under de senaste åren kommit att bli den mest kända bland rockens alla olika konsertstäder. Trots sin lilla storlek på bara några tusen invånare dyker det upp över 80 000 rockfantaster här varje år och fyller deras fält med tält.

Medelhavets kända konsertstäder

Länderna runt Medelhavet är främst känt för sitt varma klimat och goda mat, men det finns samtidigt några välkända konsertstäder där man kan avnjuta bra musik på kvällen efter en dag vid stranden. I Grekland finns det många antika utomhusarenor där man idag anordnar olika konserter med klassisk musik. Om man är där och semestrar av andra skäl bör man stanna till i Aten och uppleva en av dessa utomhuskonserter, eftersom musiken utomhus rör sig på ett annat sätt och därmed låter helt annorlunda.